BRAZILIË

Welke associaties roept Brazilië bij jou op, en bij mij? Wat hebben Brazilië en dansen met elkaar te maken, biodanza in het bijzonder? In 1988 was ik voor het eerst in Brazilië. Daarna heb ik vele anderen meegenomen, met groepsreizen, naar het mooie ‘continent’ Brazilië om te proeven van cultuur en natuur en om in contact te komen met gastvrije, alleraardigste Brazilianen. Nu krijg jij de kans, nu is het jouw beurt!

Deze dagen in de krant en op het journaal: ‘vleesschandaal in Brazilië!’ Corrupte politici, bedorven vlees. Niet goed, niet gezond. Zelf denk ik vandaag aan Bento. Tijdens en door een uitwisselingsbezoek in ‘87/ ’88 zijn we vrienden geworden. Vandaag is Bento (54) jarig! Na het uitwisselingsbezoek ben ik stage gaan lopen in São Paulo. Van het een kwam het ander. Mijn broer woont nu al zo’n veertien jaar in Brazilië. Zelf heb ik bij elkaar een zevental jaren in Brazilië geleefd en doorgebracht.

Brazilië is groot, immens groot. Na São Paulo heb ik de meeste tijd gewoond en gewerkt in Noordoost Brazilië. Een ander Brazilië, waar ik trouwde, waar mijn dochter geboren werd en waar mijn zoon naar de kleuterschool ging. Ik werkte veel samen met de Nederlandse missionaris padre Cristiano. Enige jaren later kwam ik met grote groepen Nederlandse jongeren naar dit deel van Brazilië. Daarbij werd ik o.a. bijgestaan door Jaime de Boer en Ayron Kerlly Santos. Ik dank al de mensen die levensgidsen voor mij waren.

Brazilië heeft veel te bieden. Niet op de laatste plaats op het gebied van muziek en dans. Herinner je je nog de zwoele lambada van eind jaren tachtig? Elkaar van nabij en zonder woorden ontmoeten in de dans, er ging een wereld voor mij open. In 2008 waren Fernando en Angela op bezoek in Nederland. “Ken je biodanza?” “Nee, nog nooit van gehoord.” Dat jaar maakte ik in Den Bosch voor het eerst kennis met biodanza. Ik ging dansen en verkeerde zo wekelijks een avond in Braziliaanse sferen.

Het Mekka, het Walhalla van de biodanza, dat is Brazilië!! Nu heb jij de kans om kennis te maken met Brazilië. Ik beloof je een onvergetelijke ervaring. Ook als je biodanza nog niet kent, nodig ik je uit om mee te gaan. Het begeleiden van een groepsreis naar Brazilië is een passie van mij. Het voorbereiden van de reis die in juli plaats gaat vinden is een feest voor mij. Heb je interesse om mee te gaan, aarzel dan niet te lang. Tot uiterlijk eind april kun je je aanmelden. Oeeeehh, ik sta te trappelen. Wauuuuw, yesssss. Vamos! Let’s go!

21-03-2017