DANSEN MET JE OGEN

‘Maar grootmoeder wat heeft u een grote ogen!’ ‘Dat is om je beter te kunnen zien …’ Volgens een evangelisch lied heb je ogen ‘om te zoeken naar wat mensen nog ontbreekt’. Ik zeg: ‘Ogen heb je om te dansen.’ Dansen met je ogen!
Ik ben gezegend met een paar stralende, doordringende, verliefde ogen. Mensen bij biodanza attendeerden mij er recent op: ‘Jij danst met je ogen!’ Aangezien het enthousiaste bewegen met mijn hele lichaam op muziek steeds moeizamer gaat, dans ik steeds meer met mijn ogen. Een nieuw en uitdagend perspectief. Dansen met de ogen is intiem. Kijk maar eens diep en lang in elkaars ogen (niet ongebruikelijk bij biodanza), en zie wat er dan gebeurt.

Mijn bewegingsvrijheid wordt steeds beperkter. Wandelen gaat goed. Fietsen gaat redelijk goed. Zwierende dansbewegingen maken lukt me echter steeds minder goed. Mijn linkerbeen en linkerarm doen niet meer vanzelf wat ik graag zou willen, en waar de muziek me toe aanzet. Dat levert bij mij wel eens frustraties op, op de dansvloer. Nog niet zo lang geleden kon ik, vooral met Braziliaanse muziek, uitbundig mijn voeten en armen in alle richtingen bewegen. Nu wil mijn lijf niet meer en voel ik snel vermoeidheid. Een ritmische loop en langzame dansen met z’n tweeën gaan me nog het beste af.

Dit verlies van bewegingsvrijheid frustreert me. Allerlei bewegingen in het dagelijks leven gaan stroever en stijver, met horten en stoten. Schrijven en typen, een vork vasthouden en gebruiken met links. Kleren aan- en uittrekken gaat bij mij nu trager. Mezelf wassen onder de douche gaat minder soepel.

Mijn danspartners bij de biodanza stellen me gerust: dansen doe je niet alleen met lijf en ledematen. “Ik dans graag met jou. Met jou voel ik verbinding. Je kijkt me aan alsof je verliefd op me bent. Je straalt één en al liefde uit.” Ze geven me feedback: “Ik heb er geen last van dat jij minder zwierig danst. Het gaat niet om het uiterlijk. Dansen doe je met je hele zijn, met je ziel. Jij danst hartstochtelijk. Blijf vooral dansen. Haak niet af.” Mijn lieve dansmaatjes maakten daarbij strelende opmerkingen over mijn stralende ogen. Zo was er plots dit inzicht: ‘Ik dans met mijn ogen!’ Daar ben ik goed in: ‘dansen met de ogen’. Zo passend bij mijn huidige gezondheidstoestand.

Ogen spreken de taal van het hart. Ogen zijn spiegels van de ziel. Met je ogen kun je veel zeggen, zonder woorden. Ogen spreken boekdelen. Ogen vertellen een verhaal. Ogen stralen verdriet of blijheid uit, angst en liefde. ‘Blikken kunnen doden’, wordt wel gezegd. Met je ogen kun je veel: vurig kijken, dreigen, vreedzaam ontmoeten, vrijen, de liefde bedrijven.
Met je ogen maak je contact van ziel tot ziel. Ik citeer uit het boek ‘Biodanza’ (2009, blz. 169): “De ontmoeting. Twee personen naderen elkaar steeds meer terwijl ze elkaar in de ogen kijken, wat uitmondt in een omhelzing. Er vindt affectieve communicatie plaats middels non-verbale signalen van acceptatie en verwelkoming, die worden overgebracht met een blik, een glimlach of een gebaar.”

Ik word steeds enthousiaster over dansen met de ogen. Zullen wij samen dansen met onze ogen? Zullen wij in elkaars ogen kijken? Daar is geen dansvloer voor nodig. Dat hoeft ook niet in een biodanza-setting. Wie hoeven hiervoor niet op reis te gaan naar verre oorden. Dansen met de ogen kan niet virtueel, ook niet middels een videogesprek. Lijfelijke aanwezigheid is noodzakelijk. Bij dansen met de ogen verklein je de afstand van oog tot oog tot minder dan één meter.

Dansen met de ogen kan altijd, in allerlei omstandigheden en op allerlei momenten. Ga zitten tegenover elkaar (of staan, of liggen naast elkaar). Kijk elkaar in de ogen, zonder woorden, in stilte, gedurende enkele minuten. Daarna kun je woorden geven aan wat je ziet, voelt, waarneemt, ervaart. Dansen met de ogen is intiem. Je ogen tonen wat er in je is. Alles wordt zichtbaar: angsten, liefde, de mooie ziel. Je moet het durven. Durf jij het? Zullen wij samen dansen met onze ogen? Zullen wij elkaar langdurig in de ogen kijken? Of eenvoudiger, ga zelf dansen met je ogen. Nodig iemand uit je omgeving uit voor een verrassende ogendans. Doen!

25-06-2019