GELD

Wat kost een biodanzareis naar Brazilië? Tel op: een duur vliegticket, kosten voor verblijf, eten en vervoer in het immens grote land. De biodanzadocenten krijgen hun vergoeding. En dan zijn er de organisatiekosten. Ik wil er zelf wat aan verdienen.
Klopt het dat ‘de manier waarop geld in jouw leven stroomt, laat zien hoe de (seksuele) levensenergie in jou stroomt.’? Is geld meer dan een paar getalletjes op een bankrekening? Praten en denken over geld vind ik niet gemakkelijk. Alsof geldzaken heel intiem zijn. Ik ben geen handelaar, geen koopman. Wat of wie ben ik dan? Wat ben ik waard? Ik ben een verkoper geworden van reiservaringen. Prijs de reis!

Van huis uit heb ik meegekregen om verantwoordelijk en zorgvuldig (= zuinig?) met geld om te gaan. Niet meer uitgeven dan je hebt. Opletten bij wat je koopt. Prijzen vergelijken. Liever een wat degelijker en duurder product kopen, dan de goedkoopste wegwerpversie. Materiële zaken hebben voor mij nooit op de eerste plaats gestaan. Ik geef mijn geld liever uit aan een reis(ervaring) dan aan een nieuw bankstel, of welk meubelstuk of huishoudelijk apparaat dan ook. Cadeautjes geven is nooit mijn sterkste kant geweest. Wel stuur ik iemand graag mooie woorden. Voor mij heeft spontaan bij iemand op bezoek gaan veel meer waarde dan eender welk duur cadeau.

Reizen deed ik als tiener goedkoop met de fiets, alsmaar verder van huis. Als student ging ik veel liften, tot in Spanje, Italië en Oostenrijk. Onvergetelijke, schitterende ervaringen, die me weinig geld hebben gekost. Mijn wereld werd steeds groter. Ik vloog naar Brazilië. Ik leerde een wonderschoon land en zeer gastvrije Brazilianen kennen. Een ervaring die mijn verdere leven zou bepalen. Telkens zoeken naar de goedkoopste tickets. Daar beleef ik plezier aan. Het geeft me een kick. Dat is voorpret. Bij die zoektocht begint het reisplezier.

Geld uit te geven aan ervaringen. Dat is waartoe ik jullie van harte nodig. Ervaringen neem je je hele leven mee. Materiële zaken zijn vergankelijk. In de vorige blog schreef ik over de (onbetaalbare, niet in geld uit te drukken) waarde van vriendschappen. Zie hoe in heel veel culturen familie op de eerste plaats staat. In onze westerse samenleving jagen veel individuen geld en goederen na. Een blinde jacht op geld, met als keerzijde stress, zinloosheid en ziekte. Geld als afgod. Echter: ‘De mooiste dingen in het leven zijn gratis. Knuffelen, glimlachen, vrienden, een kus, familie, slapen, liefde, lachen, mooie herinneringen.’ Ik neem aan dat een ieder van jullie dit kan bevestigen en aanvullen.

Geef – via mij – geld uit voor avontuur en onvergetelijke ervaringen! Ik wil jullie stimuleren om te dansen en te leven, het leven te dansen. Ik wil jullie meenemen op reis. Een reis naar een andere cultuur, die tegelijk een reis is naar de Ander en naar Jezelf. Tijdens deze reizen kom je jezelf tegen, met de mooie en minder mooie kanten. Een paar dagen uit de rush van het dagelijkse leven en zo rust vinden.

Wat is dit jou waard? Wat ben ik waard als begeleider op jouw weg? Ik ben niet gewend om geld te vragen voor wat ik bied. Ik werkte vanuit de kerk en deed een spiritueel en pastoraal aanbod, zonder prijskaartje. Nu moet ik reëel zijn en een eerlijke prijs vragen voor deelname aan biodanzareizen. Ik gruw van marktdenken. Wat ik wil is levenservaringen aanbieden, mensen de ogen openen voor de schoonheid en het wonder van het leven. Prijs!? Al schrijvende ben ik op dit klinkende motto gekomen: ‘Prijs de reis!’ Voor zo ver ik er uit ben, heb ik de prijzen van de reizen vermeld op de website.

10-09-2017