ONTMOETINGEN

Een ontmoeting op (1½ meter) afstand. Onverwachte verrassende ontmoetingen. Digitale ontmoetingen. Ontmoetingen in stilte. Ontmoetingen in tijd en ruimte. Intieme ontmoetingen. Met biodanzareizen wil ik ontmoetingen stimuleren. Dansontmoetingen. Op-reis-ontmoetingen. Ontmoetingen met andere culturen.
Ik vind ontmoetingen heel belangrijk. Bij ontmoetingen voel ik dat ik leef. Van ontmoetingen word ik blij. Een ontmoeting is voor mij op een ongedwongen (niets moet) manier elkaars leven delen. Een ontmoeting heeft een begin en een eind. Ontmoet, zie wat en wie er is en wat er gebeurt, neem de tijd.

Het leven is een komen en gaan van mensen, zoals de treinen op een station die gaan en komen. Dit beeld van treinen op een station wordt gebruikt door de populaire zanger Milton Nascimento in het Braziliaanse lied ‘encontros e despedidas’ (geschreven door Fernando Brant en hier geïnterpreteerd door Maria Rita). Ontmoeten en afscheid nemen. Het hoort bij mensen die reizen. Het hoort bij mensen die leven. Het leven is een aaneenrijging van ontmoetingen. Het leven is een ‘Hello – Goodbye’. Ontmoetingen zijn er in allerlei soorten en maten. Een paar voorbeelden.

Jezus ontmoet een Samaritaanse vrouw, een vrouw uit een andere cultuur. Tot haar grote verbazing raakt ze als Samaritaanse in gesprek met een Joodse man. Het gesprek begint heel gewoon, Jezus vraagt wat te drinken. Gaandeweg ontdekt de vrouw, dat het gaat om een heel bijzondere man. Ze ontmoet een profeet, misschien wel de Messias. Later zouden na een andere ontmoeting met Jezus de Emmaüsgangers zeggen: ‘Brandde ons hart niet in ons toen hij onderweg met ons sprak?’ (Joh 4 en Luc 24)

Een vurige dans. Een ontmoeting zonder woorden. Er is een blik van verstandhouding, een aantrekkingskracht. Van een afstand ontmoeten onze ogen elkaar, er is een fixatie. Zonder elkaar uit het oog te verliezen naderen we elkaar. Het vuur laait op. De ontmoeting voelt als een versmelting. De bewegingen gaan als vanzelf. Er is een feilloze afstemming. De muziek dooft uit, de dans loopt ten einde.

Na lange tijd ontmoet ik een vriendin. We zijn gewend om elkaar aan het begin van de ontmoeting te begroeten met een welgemeende, niet-gehaaste knuffel. Dit keer niet. Het corona-virus heerst. We besluiten te gaan wandelen en houden keurig één tot anderhalve meter afstand van elkaar. Geen knuffel aan het begin en aan het eind van de ontmoeting. Wel een heel goed en openhartig gesprek. Er zijn ook vriendinnen en vrienden die wel durven te omhelzen. Of eerst niet en nu weer wel.

Is de ene ontmoeting beter dan de andere? De kwaliteit van een ontmoeting is niet te meten. De lengte van de ontmoeting bijvoorbeeld zegt niets over de kwaliteit. Het is eerder een aanvoelen, een ontmoeten, met het hart. Elke ontmoeting is uniek, zoals elk mens uniek is. Na een goede, mooie ontmoeting, wil ik meer, wil ik nog een keer, wil ik terugkomen en nog een keer diezelfde mooie mens ontmoeten. ‘Ik vind het leuk om van huis te kunnen gaan, zonder plannen. Nog leuker is mogen terugkomen, wanneer ik maar wil.’ Ik weet dat de volgende ontmoeting niet hetzelfde zal zijn. Toch hoop ik als een verliefde op dezelfde kwaliteit en diepgang. Ik laat me verrassen, door jou, door onze volgende ontmoeting! Laat jij je ook verrassen?Encontros e despedidas

Braziliaans lied van Milton Nascimento


‘Laat me weten
Hoe het daar is
Vertel wie er zijn.’
‘Geef me een knuffel
Kom en omhels me stevig.’
‘Ik kom!’

Ik vind het leuk om van huis te kunnen gaan
Zonder plannen
Nog leuker is mogen terugkomen
Wanneer ik maar wil.

Alle dagen is het een komen en gaan
Het leven herhaalt zich op het station
Er zijn mensen die komen en blijven
Er zijn mensen die gaan
Voor altijd.

Er zijn mensen die komen en alweer terug willen
Er zijn mensen die gaan en willen blijven
Er zijn mensen die alleen maar kwamen om te kijken
Er zijn mensen die glimlachen en anderen die huilen
Zo zijn er mensen die aankomen en mensen die vertrekken.

Het zijn twee kanten
Van dezelfde reis
De trein die aankomt
Is dezelfde trein
Die vertrekt

Het moment van ontmoeting
Is tegelijk afscheid
Het perron van dit station
Dat is mijn leven hier
Dat is mijn leven hier
Dat is het leven.
19-09-2020