CADEAUS

Wie ontvangt er niet graag cadeaus?! Cadeaus geven is een kunst. Geven en ontvangen. In elke levensfase hebben cadeaus hun eigen betekenis. Wat beteken(d)en cadeaus in mijn leven? En wat doe ik mezelf cadeau? Het begint vaak met een woord. In deze blog enkele passende cadeautips. Biodanzareizen geeft deze maand cadeaus weg.

Als kind vond ik Sinterklaas spannend. Wat zou ik op 6 december in de vroege ochtend in mijn schoen vinden? Met een jaloers oog keek ik wat mijn broertjes en zusje hadden gekregen. Later kwam de tijd van de surprises en gedichten. Met toewijding kon ik iets maken en geven. ‘Hoe zou de ander dat in ontvangst nemen?’ ‘Wordt mijn creativiteit gewaardeerd?’ Zakgeld kregen wij thuis niet. We kregen (cadeau) wat we nodig hadden: een fiets, een boekentas, knutsel- en timmermateriaal.

Je bent verliefd en geeft een cadeau aan dat ene mooie meisje, dat je kriebels en vlinders bezorgt. Brieven schreef en ontving ik als cadeaus. Ik heb ze bewaard de liefdes- en vriendschapsbrieven uit mijn studententijd, kostbare cadeaus. Als voorbereiding op een verjaardagsbezoek doolde ik op zoek naar cadeaus door de winkelstraten van Den Bosch en Nijmegen: boekhandel, Xenos, Wereldwinkel.

Wat doe ik mezelf cadeau? Af en toe een boek en nog liever een reis. ‘Wat kan ik mezelf cadeau doen?’ Over deze vraag mediteer ik deze dagen. Als ik echt van mezelf houd, wil ik mezelf alles geven. Maar hoeveel rijker en mooier is het om anderen wat te geven, zomaar, als een verrassing. Al is het alleen maar een woord van troost of nabijheid door bij iemand op bezoek te gaan.

De kunst van het geven. Het begint met een woord. Ik citeer liefdesfilosoof Jan Drost: “Ik ben meer geneigd dan vroeger om tegen mijn familieleden en ook tegen mijn vrienden te zeggen hoe blij ik met ze ben. (…) Door de liefde uit te spreken ontstaat het ook. In de Bijbel staat: in den beginne was het woord. Dat is vaak ook zo in de liefde. Het zeggen dat je om iemand geeft, doet het ontstaan.” (Volkskrant 14-10-2017)

Een cadeau in ontvangst nemen is ook een kunst. Er is absoluut geen verplichting om iets terug te doen aan de gever. Tot slot nog wat geeftips van ‘geluksprofessor’ Ap Dijksterhuis:

  • Geef (dagelijks) iets weg. Dat kan materieel zijn of een compliment.
  • Koop ervaringen, geen spullen. Nogmaals: geef weg!

Geef cadeaus. En ontvang mijn cadeau voor jou.

06-12-2017