CREATIVITEIT

Creativiteit, scheppen. Iets maken, iets laten ontstaan, wat geeft dat een heerlijk gevoel. Het schrijven van zo’n blogtekst is voor mij creatief zijn. Een Braziliaanse songtekst erbij pakken en die dichterlijk en vrij vertalen is een creatief proces (zie vorige blog). Vrij dansen: creatieve energie laten stromen. Een nieuwe reis organiseren, brainstormen. Het zijn allemaal creatieve uitingen, zoals ook koken dat kan zijn. Er komt iets uit je handen, je hersenen spinnen, er ontstaat iets.

Het tegenovergestelde van passief consumeren is actief creëren. Er zit iets van overgave in creativiteit. ‘Begin maar en zie wat er ontstaat.’ Er is iets groters dat door mij heen stroomt. Ik, mijn lichaam, is slechts een instrument. Telkens sta ik zelf weer versteld als ik mijn eigen creaties zie.

In Brazilië zie ik hoe mensen overleven, met veel creativiteit. Ik zie dat als vertrouwen, geloof, overgave! Hoe anders is het – op onze Hollandse manier – om het leven te plannen. Iets maken met een vooropgezet en duidelijk omlijnd plan noem ik geen scheppen. Een strak danspasje of een vrije vloeiende dans, vergelijk het daar maar mee. Creativiteit heeft voor mij te maken met angsten loslaten, vrij zijn, vertrouwen.

Rolando Toro, Chileen die biodanza ‘bedacht’ en ontwikkeld heeft, onderscheidt vijf lijnen, die staan voor menselijke verlangens: vitaliteit, seksualiteit, creativiteit, affectiviteit en transcendentie. Creativiteit (samengevat als vernieuwing, iets maken, fantasie) is er dus één van. Het zit in de mens om te willen creëren. ‘We zijn tegelijkertijd schepping en schepper’, lees ik in het boek over de theorie van biodanza. Ik lees verder: creativiteit is uitdrukking van leven. Creativiteit is niet iets van een select groepje kunstenaars. Het heeft eerder te maken met de verwondering over (de grootsheid van) het leven. Het leven wil zich uiten, het heeft die drang in zich, net als een bloem. Het leven wil dansen. Het leven wil geleefd worden.

Als kind vond ik creatief zijn een hoog goed. Hutten bouwen, een spookhuis in elkaar zetten. Tekenen, figuurzagen, piano spelen. Na aan wat wedstrijden te hebben meegedaan: opvouwbare tent in de vorm van een fietskar (3e prijs ANWB), ontwerp stadskabelbaan (eervolle vermelding in het Brabants Dagblad), mondde dat uit in de studie bouwkunde. Later kreeg het creatief zijn vorm in het organiseren van reizen. Van fietsvakanties, vele liftvakanties en vlieg- en jongerenreizen, tot biodanzareizen. Creativiteit als zelfexpressie.

Nu voel ik me niet altijd creatief. Er zijn genoeg momenten dat ik mee stroom en me aanpas. Als ik me maar kan en durf te uiten, met woorden, brieven en nieuwsberichten. Door vrij aanwezig te zijn bij een ander, door mijn stem te laten horen en vrij te dansen. Op die creatieve momenten, die komen en gaan, speelt tijd geen rol. Creativiteit komt en gaat. Het zit in jou en in mij! Vertrouw daar maar op.

19-06-2017