DANSKERK

Wordt de Jonge Kerk een danskerk? En hoe ziet het leven er uit van een dansende pastor?
Ik ben gelukkig met mijn huidige twee banen. Sinds een jaartje ben ik halftime pastor, in basisgroep Jonge Kerk in Roermond. Ruim een jaar daarvoor begon ik mijn eigen bedrijfje: Biodanzareizen. Nu combineer ik deze twee. Op de momenten dat ik mijn passies kan samenbrengen voel ik mij een gelukkig mens. Pastor zijn en biodanzareizen organiseren en begeleiden verenigen zich in mijn persoon. Het laat helemaal zien wie ik ben, wie ik ben geworden, wie ik mag zijn. Het leven van een dansende pastor. In een danskerk.

Dolgelukkig schreef ik op 9 december: “de basis voor de danskerk is gelegd.” Onder het motto ‘vier het leven’ waren op die dag tientallen vrienden en leden van de Jonge Kerk bijeen om samen te dansen op de nieuwe houten vloer in de schitterende en sfeervolle Ursulakapel. De meesten van de aanwezigen hadden nog nooit biodanza gedaan. Velen zeiden na afloop van de workshop enthousiast tegen me: “Paul, dit moeten we vaker doen!” Met muziek en dans werd in iets meer dan een uur een band van saamhorigheid gesmeed, onder de bezielende leiding van biodanza facilitator Ankie Candel. Bijna magisch wat daar gebeurde!

Een paar weken ervoor was ik met een heerlijke biodanzagroep in Afrika, in Uganda. Het is onbeschrijflijk wat deze laatste biodanzareis met de deelnemers en met mij heeft gedaan. Het emotioneert me nog steeds. We maakten daar een viering mee in een stampvolle kerk in de binnenlanden. Dansen en bewegen op het ritme van de drums is daar de normaalste zaak van de wereld. Tijdens deze reis is een bijzondere ‘liefdesband’ ontstaan in de groep. Ongelofelijk en aanstekelijk.

In de kloosterkerk in Chevetogne in de Ardennen hebben we vorig jaar niet gedanst. Tijdens die biodanzareis werden biodanza vivencias en aanwezigheid bij de lange byzantijnse paasvieringen afgewisseld. Wat daar gebeurde raakte ons allemaal. Hemels, echt hemels!

Tijdens de komende biodanzareis door Israël zullen religie, religieuze ervaring, dans en biodanza samen vloeien. Daar dansen we op plaatsen waar voorbeeldherder Jezus van Nazareth rondliep. We dansen samen met mensen uit andere culturen en naties. In vele opzichten een grensoverschrijdende ervaring van ‘shalom’. Ik mag daarbij zijn. Ik mag dat mogelijk maken. Als pastor, als reisleider. Wat een geluk!

Mijn ogen stralen geluk als ik dans in een kerk. Samen dansen in een kring mooie mensen, in een danskerk. Contact en geluk ervaren. In het leven gaat het om contact en om ervaringen. Dansen is een universele lichaamstaal. Via ogen en handen is er contact. Contact van mens tot mens, en contact met het alles overstijgende transcendente. Je kunt dan van Liefde of van een religieuze ervaring spreken. Grenzen vervagen. Alles is één. Het goddelijke kan gevoeld en beleefd worden in de stilte, in de natuur, in de woordeloze aanraking, in een innig contact van mens tot mens. Met muziek en dans, in een sacrale ruimte, in een danskerk.

Ik zal de Jonge Kerk in Roermond niet omdopen tot een danskerk. Een versmelting van mijn twee banen zal niet plaats vinden. Sommigen zullen nooit wennen aan ‘een pastor die danst’. Anderen weer zijn blij met de creatieve inbreng van een pastor, die veel contact zoekt met de mensen. Een pastor die dans en biodanza introduceert als waardevolle vormen en manieren van contact in liturgie en pastoraat. Ikzelf voel mij in de Jonge Kerk op mijn plek, als pastor die danst, als Paul.

In biodanzagroepen kan ik mijn kwaliteiten als pastor inbrengen, met name tijdens de ‘deelronden’. Het leven delen en zo het leven vieren. Voor mijzelf hebben meerdere dansen een religieuze lading. Dat zijn dansen die mij brengen bij God en bij Liefde. Zo is mijn biodanzagroep een beetje een danskerk.

Zowel mensen uit biodanzagroepen als mensen uit de basisgemeenschap Jonge Kerk nodig ik uit om mee te gaan met biodanzareizen. Deze reizen brengen de deelnemers en mijzelf geluk, blijdschap, gezondheid en liefde. Ik hoop jullie nog vaak te zien in de Ursulakapel om het leven samen te vieren. Al dansend en biddend. Samen zijn we danskerk. De danskerk komt er aan. De danskerk gaat door. De basis voor de danskerk is gelegd!

30-12-2018