PLANNEN

Er is zoveel dat ik wil doen. De rest van dit jaar, en ook op kortere termijn. Realiteit is dat ik niet alles kan doen, dat ik zou willen doen. Dat komt mede omdat mijn mogelijkheden beperkter worden.
Plannen maken en fantaseren over de toekomst, we doen het allemaal. Ik maak ook plannen en zet schema’s op. Tegelijk weten we donders goed, dat het leven zich niet laat plannen. En toch, daar geloof ik in, worden dromen middels plannen werkelijkheid. Tussen plannen en overgave aan het leven. Beide zijn belangrijk.

Hoe krijg ik de dingen gedaan, die ik wil doen of waarvan ik denk dat ze gedaan moeten of horen te worden? De ergotherapeut denkt met me mee. “Plan de belangrijke dingen. Maak er tijd voor vrij in je agenda. Vraag de hulp van anderen. Schakel bijvoorbeeld iemand in om je huis schoon te maken.” Lijstjes maken helpt mij. Ik aarzel nog wel om de hulp van anderen te vragen. Ik ben nog in staat om de meeste dingen zelf te doen, ook al kost zoiets als mijn bed verschonen wel beduidend meer tijd dan voorheen.

Ik zou tegen mezelf kunnen zeggen: “Paul, waar maak je je druk over? De dingen die ‘moeten’ gebeuren, gebeuren toch wel.” Wat voor mij bedoeld is gebeurt. Me overgeven aan het leven, zoals het zich aandient, meegaan met de stroom van het leven, lukt me veel beter, als ik weg van huis ben, als ik op reis ben. Er zijn dan minder dingen om me zorgen over te maken.

Plannen is gedachten op papier zetten. Mijn ervaring is dat als ik iets op papier zet, als ik de gedachte of het verlangen op een of andere manier uit en wereldkundig maak, dat het zich geheid realiseert. Als een gebed dat verhoord wordt. Zelfs geheime gedachten worden gehoord.
Iemand in de groep trekt mijn aandacht. ‘Wat een leuke, bijzondere, aantrekkelijke vrouw!’ En ja hoor, er komt een moment dat ik met haar dans. Dat plan ik niet. Wat voor mij bedoeld is komt op mijn pad, zeg ik als gelovig mens.

Ik pak pen en papier. Ik maak lijstjes en schema’s. Iedere zes weken teken ik met potlood een kalenderschema, noem het mijn papieren agenda. Zoals ik de krant het liefste van krantenpapier lees, gebruik ik altijd een potlood en een A4-tje voor het maken van zo’n schema. Ik knutsel mijn eigen agenda in elkaar. Na de al langer geleden geplande afspraken (tandarts, neuroloog, ergotherapie, etc.) ingevuld te hebben, pak ik kleurpotloden om werkdagen te blokken. Ook vrije dagen, reisjes en vriendenbezoeken blok ik. Zo heb ik dagen en weken om naar uit te kijken.

Een ander schema is het jaarschema. Op 31 december kijk ik terug op het voorbije jaar. Wat heeft indruk op me gemaakt? Welke personen, welke reizen, welke dansmomenten? Waar verlang ik naar voor het komende jaar? Die wensen formuleer ik in mijn dagboekschrift. Zo ontstaan eerste jaarplannen.
Zo heb ik in 2021 bijvoorbeeld verrassende, lange, inspannende wandeltochten gemaakt. Dat wil ik wel weer, zolang mijn gezondheid het toelaat. Plannen worden geboren. Inmiddels staan er twee grote wandeltochten gepland voor dit jaar. De Portugese ‘camino’ naar Santiago in juni en een bergtocht in de Zwitserse Alpen in de zomer.

Ik durf niet te voorspellen wat ik over een jaar of twee jaar zelf fysiek aan kan. Daarnaast blijft corona, met de telkens veranderende beperkende maatregelen, een onzekere factor. Toch maak ik weer plannen met biodanzareizen. Twee deelnemers en reisgenoten aan de laatste biodanzareis (Oeganda, november 2019), dat was vóór het uitbreken van de pandemie, helpen me om een structuur op te zetten zodat biodanzareizen door kan blijven gaan.

Het plan om opnieuw ‘Pasen te beleven’ met een biodanzareis naar Chevetogne/ Frandeux heb ik al langer. Net als tijdens de allereerste biodanzareis (Pasen 2017) worden ook nu weer biodanza met het meemaken van de byzantijnse vieringen bij de monniken gecombineerd. Inmiddels zit Beleef Pasen 2022 vol. Nieuwe aanmeldingen komen op de wachtlijst. Ik ben blij dat Karin Gjaltema dit lange weekend mede organiseert.
Andere plannen voor nieuwe biodanzareizen zijn nog niet concreet genoeg om ze hier te kunnen vermelden. Houd de website in de gaten. En laat vooral weten waar jouw belangstelling naar uit gaat. Want, wat je uit, gaat ook gebeuren! Wat is het heerlijk om te kunnen dromen van nieuwe reizen, biodanzareizen!!

10-02-2022