REISHANDLEIDING

Reizen, hoe doe je dat? Hoe doe ik dat? Hoe organiseer ik mijn eigen reizen? Hoe help ik anderen bij het plannen en boeken van hun reizen? Volgens bijgaande instructie komen o.a. biodanzareizen tot stand. Het ontstaansproces van een reis kent drie fasen, drie stappen, vergelijkbaar met de ‘creatiespiraal’, die in twaalf stappen verloopt, waaronder respectievelijk: wensen, verbeelden, geloven, uiten, netwerken, plannen, handelen, waarderen en ontspannen. Nu jij. Op reis!

Hoe creëer ik een reis? Het begint met een fantasie. Daar geef ik vervolgens uiting aan. Tot slot bereid ik me praktisch voor op de reis. Een korte handleiding, een ‘reisgids’.

Fantaseren.
Reizen begint met een fantasie, een prikkel, een droom. Alles is mogelijk. Alles is realiseerbaar. Dromen is gratis. In je dromen en fantasieën begint de reis. Je ziet een mooi, aantrekkelijk beeld voorbij komen, bijvoorbeeld op Facebook. Je ziet een film of advertentie. Bij mij gebeurt het vaak dat ik iemand op wil zoeken, het maakt niet uit waar hij of zij woont.
Het kan ook zijn dat je vrije tijd in het vooruitzicht hebt. ‘Wat zal ik doen in de vakantie? Waar heb ik zin in?’ Je verlangt naar de zon. Droom maar, fantaseer maar! Dromen over reizen, fantaseren over (onder)weg zijn.

Uiten.
Die dromen ga je uiten en uitwerken. Je plant reizen. Dat kan eenvoudig door een agenda te pakken en een bepaald tijdvak te blokken. Als je met meerderen samen reist, leg je de verschillende agenda’s naast elkaar.
Voordat de agenda’s gepakt worden heb je al in een eerdere fase een droom, een fantasie, uitgesproken of ergens opgeschreven. Opvallend en wonderlijk hoe de dingen, die verlangd en geuit worden, werkelijkheid worden. Zo had ik een aantal weken geleden op een kladpapier met lijstjes geschreven: ‘Sevilla, Maurits.’ En …. enkele weken later was ik daar, in Sevilla met Mateus en Maria Clara, o.a. op bezoek bij Maurits!!

Praktische voorbereidingen.
Ik beleef veel plezier aan de voorbereidingen. Ik leg contacten met mensen ter plekke. Handig als je zoals ik op veel plaatsen (wereldwijd) vrienden hebt. Met internet kun je thuis heel veel regelen en uitzoeken. Voor mij is het een uitdaging om goedkope tickets en verblijfplaatsen te vinden. Dat vind ik leuk. Daarvoor ga ik niet naar een reisbureau. Ik ben zelf het reisbureau.
Nu ligt de reis vast. Op de vertrekdatum kan de reis beginnen. Nee, de reis is al begonnen met de eerste fantasie. Ook het je klaarmaken voor de reis – ‘wat neem ik mee?’ – is een essentieel onderdeel van de reis(ervaring). Geniet van elk deel van de totale reiservaring.

Zelf ben ik gek op reizen, een hele grote passie van mij. Ik kan ineens op reis willen. Zomaar, om simpelweg onderweg te zijn. Dan stap ik bijvoorbeeld zonder vast doel in de trein. Zittend in de trein ben ik vrij en kan ik me ontspannen. Jullie mogen best weten dat ik fantaseer van reizen naar Brazilië, Duitsland, Portugal, Schotland. Ik zou hier namen van personen kunnen gaan noemen. Want ik schrijf zelf meer namen van personen op, dan van plaatsen of landen.
Een volgende keer, nadat jullie de nodige reizen hebben gemaakt, ga ik met jullie filosoferen over de zin (nut, effect …?) van reizen. Heb je geen zin om je eigen reis te organiseren, schrijf je dan in voor een van de biodanzareizen. Of vraag mij om een reis voor jou te organiseren. Dan volgen we samen deze reishandleiding. Goede reis!

Voor de theorie van Marinus Knoope, de weg van creatie in twaalf stappen, zie www.decreatiespiraal.nl10-02-2018