BIODANZA REIZEN

DANS, REIS EN LEEF !!

RITME

De dans van het leven heeft ritme. Ik ben op zoek naar een nieuw ritme in mijn leven, een nieuwe balans, een nieuwe cadans. Een nieuw bioritme. Ritme is essentieel voor een gezond leven. Ritme geeft plezier aan het leven. Dagelijks lopen, wekelijks dansen, jaarlijks op reis.
Welk levensritme brengt me een gezond leven? Wat is goed voor mij? Allerlei aspecten zijn van invloed, eten, bewegen. Alles in de natuur en in de schepping heeft een ritme meegekregen. Alles is ritme! Wat is mijn ritme? Wat is het ritme dat nú het beste bij mij past?

Lees meer

OVERAL WONEN

Wonen. Iedereen doet het. Je woont ergens. Je woont waar je huis en je bed staat. Het maakt niet uit hoe eenvoudig of sjiek dat bed en dat huis is. Je woont, overal. Je woont, daar waar je je thuis voelt!
Waar woon jij? Wat zijn jouw woonwensen? Hoe woon je en hoe zou je willen wonen? Wil je opgeruimd wonen? (Energie)zuinig of uitbundig? Wil je gezond en rustig wonen, in de natuur of juist liever in de stad?
Als je maar gelukkig woont! Met een goed thuisgevoel. Gelukkig met je ‘thuishuis’ en gelukkig met jezelf. Over(al) wonen. Ik schets kort mijn woongeschiedenis en noem enkele woonwensen van mij.

Lees meer

VROUWEN

Vrouwen. Vrouwen op de dansvloer. Wauw-vrouwen! Reislustige vrouwen. Trouw(e)vrouwen. Onbereikbare vrouwen. On(be)grijpbare vrouwen. Ontembare vrouwen. Bijbelse vrouwen. Blije vrouwen. Power vrouwen. Vrouw-vriendinnen. Lieve vrouwen!
Het verhaal van een ‘vrouwvriendelijk’ leven in vijf delen: familie, eerste verliefdheid, studententijd, Brazilië en biodanza. De vele vrouwen van Paul.

Lees meer

REISHANDLEIDING

Reizen, hoe doe je dat? Hoe doe ik dat? Hoe organiseer ik mijn eigen reizen? Hoe help ik anderen bij het plannen en boeken van hun reizen? Volgens bijgaande instructie komen o.a. biodanzareizen tot stand. Het ontstaansproces van een reis kent drie fasen, drie stappen, vergelijkbaar met de ‘creatiespiraal’, die in twaalf stappen verloopt, waaronder respectievelijk: wensen, verbeelden, geloven, uiten, netwerken, plannen, handelen, waarderen en ontspannen. Nu jij. Op reis!

Lees meer

PASTOR

Ik organiseer biodanzareizen, met passie. Naast dit werk ga ik aan de slag als pastor in de oecumenische basisgroep Jonge Kerk in Roermond. Dat vraagt om uitleg. Wat is een ‘pastor’? Wat houdt ‘oecumenische basisgroep’ in? Een korte toelichting, zonder dieper in te gaan op kerkpolitieke scheidslijnen. Er zijn raakvlakken tussen biodanza en pastor zijn in een groep. Dat maakt mijn werk zo mooi! Ik ben blij met mijn nieuwe baan en met de combinatie met biodanzareizen. Het leven delen en dansen. Samen onderweg.

Lees meer

CADEAUS

Wie ontvangt er niet graag cadeaus?! Cadeaus geven is een kunst. Geven en ontvangen. In elke levensfase hebben cadeaus hun eigen betekenis. Wat beteken(d)en cadeaus in mijn leven? En wat doe ik mezelf cadeau? Het begint vaak met een woord. In deze blog enkele passende cadeautips. Biodanzareizen geeft deze maand cadeaus weg.

Lees meer

VERBINDEN

Een reünie organiseren. Een groep begeleiden. Samen op reis. Dansen. Mensen verbinden. Dat doe ik graag, verbinden. Op elk moment van de dag kun je je verbinden met jezelf, met je lichaam, met je omgeving, met je medemensen. Je kunt op elk moment het mooie, het goede, de liefde zien, in alles en iedereen. Eenheid, gemeenschap, verbinden. Wat is dat? En hoe doe ík dat? Verraadt de nadruk die ik leg op verbinden mijn katholieke achtergrond??

Lees meer

GELD

Wat kost een biodanzareis naar Brazilië? Tel op: een duur vliegticket, kosten voor verblijf, eten en vervoer in het immens grote land. De biodanzadocenten krijgen hun vergoeding. En dan zijn er de organisatiekosten. Ik wil er zelf wat aan verdienen.
Klopt het dat ‘de manier waarop geld in jouw leven stroomt, laat zien hoe de (seksuele) levensenergie in jou stroomt.’? Is geld meer dan een paar getalletjes op een bankrekening? Praten en denken over geld vind ik niet gemakkelijk. Alsof geldzaken heel intiem zijn. Ik ben geen handelaar, geen koopman. Wat of wie ben ik dan? Wat ben ik waard? Ik ben een verkoper geworden van reiservaringen. Prijs de reis!

Lees meer

VRIENDSCHAP

In Brazilië wordt de internationale dag van de vriendschap, ‘dia do amigo’, gevierd, op 20 juli. Natuurlijk was daar op social media (de vriendenwebsite Facebook en WhatsApp) veel aandacht voor. Op dit moment van schrijven ben ik in Brazilië en laat ik vrienden in mijn leven de revue passeren. Ik voel me dankbaar voor al de vrienden in mijn leven. Ze zijn niet zomaar in mijn leven gekomen. Kunnen wíj elkaar vrienden noemen, zoals zo gemakkelijk gebeurt op Facebook? Ik nodig je uit om nú een berichtje te sturen aan een verre vriend of vriendin. Verras haar maar!

Lees meer

CREATIVITEIT

Creativiteit, scheppen. Iets maken, iets laten ontstaan, wat geeft dat een heerlijk gevoel. Het schrijven van zo’n blogtekst is voor mij creatief zijn. Een Braziliaanse songtekst erbij pakken en die dichterlijk en vrij vertalen is een creatief proces (zie vorige blog). Vrij dansen: creatieve energie laten stromen. Een nieuwe reis organiseren, brainstormen. Het zijn allemaal creatieve uitingen, zoals ook koken dat kan zijn. Er komt iets uit je handen, je hersenen spinnen, er ontstaat iets.

Lees meer

WOORDEN ALS GOLVEN

Woorden hebben kracht, daar ben ik van overtuigd. Het maakt wel uit wie de woorden spreekt of schrijft en hoe. Woorden kunnen raken. Deze dagen is het een paar keer gebeurd, dat ik een paar woorden sprak en de ontvanger zei: “Je hebt me geraakt. Wat lief. Wat mooi. Ik ben ontroerd!” Hoeveel sterker en groter is de kracht van muziek! En hoe komt dat?

Lees meer

DANSEN BIJ 30 °C

Vandaag wijst de thermometer 30 °C aan. Dat is echt uitzonderlijk in Nederland. In Brazilië is het de meeste tijd van het jaar in een groot deel van het immense Zuid Amerikaanse land rond de 30 °C. Vandaag kreeg ik een berichtje uit Rio de Janeiro: ‘Het is hier koud.’ Voor hen is het daar koud als de dagtemperatuur stokt bij 24 °C. Wat doe je als het zo warm is?

Lees meer

REIZEN


April was een bijzondere maand voor mij. Een volle maand. In deze maand, in de paasweek, vond de allereerste biodanzareis plaats, een daverend succes. Ook rond Pasen trok ik twee weken lang samen op met de Braziliaanse vrienden Elaine, Gu, Marina, Giovanna. Samen waren we in Parijs, Koblenz, Leiden, Amsterdam (op Koningsdag). In de Eifel, op de Veluwe, in Lisse, Leerdam, Ede, Bennekom, Giethoorn en Weesp!

Lees meer

LENTE, NIEUW LEVEN

Het broeit, bloeit en borrelt. Biodanzareizen leeft. Buiten is het lente met fluitende vogels en het eerste frisse groen. Hoor maar en zie maar. Bij biodanzareizen is het lente. Nieuw leven. Vandaag meldde zich de achtste deelnemer voor ‘Beleef Pasen’. Daarmee gaat volgende week de allereerste biodanzareis van start.

Lees meer

BRAZILIË

Welke associaties roept Brazilië bij jou op, en bij mij? Wat hebben Brazilië en dansen met elkaar te maken, biodanza in het bijzonder? In 1988 was ik voor het eerst in Brazilië. Daarna heb ik vele anderen meegenomen, met groepsreizen, naar het mooie ‘continent’ Brazilië om te proeven van cultuur en natuur en om in contact te komen met gastvrije, alleraardigste Brazilianen. Nu krijg jij de kans, nu is het jouw beurt!

Lees meer

VASTEN EN PASEN

Een bijzondere periode is voor mij aangebroken. De vastentijd of veertigdagentijd, de aanloop naar Pasen. Het valt altijd samen met het voorjaar, de lente. Deze periode, die dit jaar begon op 1 maart en eindigt op 16 april, Pasen, heeft voor mij veel waarde en grote betekenis. De vasten is een tijd waarin ik meer bewust in het leven wil staan. Het Bijbelse vasten en het voorbeeld van Jezus zijn inspiratiebronnen voor me.

Lees meer