BIODANZAREIZEN

DANS, REIS EN LEEF !!

VLIEGEN

Wie verre reizen maakt ontkomt er niet aan om het vliegtuig te nemen. Zelfs wie minder verre reizen maakt neemt vaak het vliegtuig, simpelweg omdat vliegen goedkoper is dan treinen. “Erg onverantwoord!”, hoor ik velen van jullie roepen. Wie de cijfers erbij haalt over de desastreuze gevolgen van een verre reis voor het milieu durft haast niet meer te vliegen, of vliegt met schaamte.
Ik reis en dans zo graag! Neem ik dan wel of niet het vliegtuig? Dansen kan toch ook dichter bij huis? Een duivels dilemma. Wat zeggen beroepsreiziger Floortje Dessing en auteur Jelle Derckx over vliegen en reizen? Veel fanatieke en gedreven reizigers hebben ‘vliegschaamte’. Ik ook.

Reizen maakt mij blij en gelukkig. Reizen is dan ook iets dat ik veel doe. Herhaaldelijk noemen mensen mij wereldreiziger. In een kort tijdsbestek heb ik veel grote reizen gemaakt: Uganda, Brazilië, Israël. Tussendoor was ik in Duitsland en Italië. De blijheid over deze reizen deel ik met jullie, op Facebook.
Net terug uit Israël droom en fantaseer ik alweer over volgende reizen. Het houdt niet op. Ik ben besmet met het reisvirus. Mensen worden enthousiast als ze horen, zien en lezen over de biodanzareizen die ik maak en plan. “Paul, ik wil graag mee met je naar Brazilië, wanneer ga je?”

Dit enthousiasme bij mezelf en bij anderen wil ik niet temperen. Tegelijk wil ik stemmen, die steeds urgenter klinken, niet negeren. ‘Door het maken van (veel) vliegreizen ben je een hele grote vervuiler.’ Als ik me verder verdiep in het onderwerp slaat de schrik me om het hart. De CO2 uitstoot van een vliegreis is enorm, de ecologische voetafdruk ook. Ik kan dat niet ontkennen. Ik ben niet ongevoelig voor deze kritische stemmen.
Heb ik een excuus? Nee, een excuus is er niet. Ik kan zeggen: ik heb geen auto, ik koop weinig nieuwe spullen, ik eet weinig vlees … Daarmee hef ik de mega-vervuiling door te vliegen niet op. Niet vliegen is de enige oplossing. Maar hoe kom ik dan in Brazilië? Jammer dat je daar niet met de trein kunt komen.

Wat ik wil is een gelukkig en gezond leven, voor mezelf en voor anderen. Ik wens dat alle huidige en toekomstige aardebewoners met respect met elkaar en met de schepping omgaan. Dat bewustzijn wordt positief gevoed door reizen te maken naar andere culturen. Biodanza werkt helend en reizen zijn voor mij helend en heilzaam.

Niet alleen ik word op mijn reisgedrag bevraagd. Onlangs werd Floortje Dessing van het tv-programma ‘Naar het einde van de wereld’ bevraagd in ‘De Wereld Draait Door’. Matthijs van Nieuwkerk: “Je vliegt naar Chili. Je komt net terug uit Nepal. Je vliegt nogal. Het gemak waarmee we vliegen staat onder druk. Zeker als je betrokken bent bij het milieu en het klimaat. Staat dat op gespannen voet met elkaar?” Floortje: “Ja, ik heb het er heel moeilijk mee. Ik had het er al heel moeilijk mee. We hebben sinds kort het woord vliegschaamte.” Floortje vervolgt: “Ik weet dat het op gespannen voet staat met wat ik wil brengen. Ik wil heel graag dat we onze blik open blijven houden en dat we naar de wereld blijven kijken.” Over compenseren: “Niet vliegen is altijd nog beter dan uitstoot compenseren. Ik ben er nog niet uit wat ik daar in de toekomst mee moet. Het is iets wat ik al langer voel. Zo lang ik verhalen blijf maken die mensen inspireren of aan het denken zetten, kan ik het voor mezelf verantwoorden.”

Dit helse dilemma wordt ook verwoord door Jelle Derckx in zijn inspirerende boek ‘Verlangen naar minder’. Dit boek draagt als ondertitel ‘Een reis naar een bewust en duurzaam leven’. Jelle zegt eerst hoe ontzettend belangrijk reizen is. “Dit is hoe ik reizen zie: als een lange wandeling door de natuur. Niet als een vlucht voor het leven dat ik thuis leef. Ik zie reizen als een investering om mijn leven helderder, simpeler en duidelijker te maken. Om nieuwe inspiratie op te doen die ik anders nooit zou opdoen. De korte reis heeft al effect, maar de lange reis heeft meer diepgang.” Jelle vat samen: ik reis om meer ‘in het leven’ te zijn.
En dan over vliegen: “We zijn verslaafd geraakt aan vliegen, een snelle en goedkope manier van reizen. Ook ik ben daar vatbaar voor.” Jelle zegt tenslotte dat hij nadenkt over hoe hij zijn reizen wil maken in de toekomst. “Hoe kan ik met zo min mogelijk uitstoot reizen en hoe kunnen we duurzame ontwikkelingen stimuleren en versnellen?”

Ook ik denk daar over na. Tegelijk blijf ik zeggen en aanbevelen: ‘Dans, reis en leef!!’