OVERAL WONEN

Wonen. Iedereen doet het. Je woont ergens. Je woont waar je huis en je bed staat. Het maakt niet uit hoe eenvoudig of sjiek dat bed en dat huis is. Je woont, overal. Je woont, daar waar je je thuis voelt!
Waar woon jij? Wat zijn jouw woonwensen? Hoe woon je en hoe zou je willen wonen? Wil je opgeruimd wonen? (Energie)zuinig of uitbundig? Wil je gezond en rustig wonen, in de natuur of juist liever in de stad?
Als je maar gelukkig woont! Met een goed thuisgevoel. Gelukkig met je ‘thuishuis’ en gelukkig met jezelf. Over(al) wonen. Ik schets kort mijn woongeschiedenis en noem enkele woonwensen van mij.

Ik heb geen eigen huis, en momenteel ook geen eigen bed. Als iemand mij vraagt ‘waar woon je?’ dan antwoord ik: Maastricht. Sinds 1 april j.l. sta ik ingeschreven in de gemeente Maastricht. Hier heb ik recent een nieuw paspoort aangevraagd. Tot voor kort stond mijn bed – waar ik sinds 1997 op slaap, nieuw matras in 2013 – in Culemborg, waar ik een zolderruimte bewoonde boven een lunchcafé aan het marktplein.

Woongeschiedenis. Mijn wieg stond in Den Bosch, in hetzelfde huis waar ook de wieg stond van mijn vader en van mijn zoon. Mijn bed staat nu in diezelfde woning opgeslagen. Het grote, oude huis op de hoek Vughterstraat/ Kruisbroedersstraatje met vele kamers en zolders is een soort constante in mijn woongeschiedenis. Behalve in mijn jeugd heb ik daar na terugkomst uit Brazilië ook graag gewoond.

In de tussenliggende periode zwierf ik als student van huis naar huis. Korte of langere tijd heb ik gewoond in Eindhoven, Nijmegen, Heerlen, São Paulo en Delft. Tijdens de stage in Brazilië woonde ik gedurende ruim een jaar in een zeer eenvoudige woning, met doorzakmatras en een golfplaten dak boven mijn hoofd.

In het tropische Noordoost Brazilië hebben we als gezin in vier verschillende huizen gewoond. Telkens met dagelijkse hulp in de huishouding. Overdag vaak een siësta in de hangmat en ’s avonds slapend onder een dun laken en een muggennet. Het laatste huis van die vier is het enige huis dat ik in mijn leven gekocht heb. Het huis in Campina Grande is nog steeds eigendom van mij en mijn ex-partner.

Na mijn scheiding heb ik met veel plezier jaren gewoond in een duur appartement aan de Bordeslaan in Den Bosch. Daarna begon in 2012 opnieuw een zwervend bestaan. Terug bij mijn lieve en zorgzame ouders in huis. Tijdelijke oppaswoningen in Engelen en Rosmalen. Meerdere maanden te gast in Brazilië, op verschillende adressen bij vrienden en familie.

Voor mijn werk bij de Jonge Kerk in Roermond ben ik recent verhuisd van Culemborg naar Maastricht, naar een gemeubileerde huurwoning. Tegelijkertijd heb ik de komende maanden een oppaswoning in Weert! Ik woon graag in Maastricht. Deze Zuid-Nederlandse stad voelt Braziliaans aan. Van hier uit fiets ik zo naar Duitsland en België. Een woonplaats met een internationaal karakter. Er zijn hier veel jongeren, studenten. En je krijgt er een prachtig cultuur- en natuurlandschap bij!!

Woontoekomst. Ooit wil ik nog eens een woning kopen. Met veel licht, en warm. Met ruimte om mijn spullen, die nu nog in Den Bosch staan, uit te pakken. Met logeerkamers. Met een schrijftafel. Graag met een toekomstige partner. Liefst in de buurt van een treinstation. Zal dat zijn in Roermond, Maastricht of terug in het vertrouwde Den Bosch?

Mijn woonverhaal doet me denken aan het frisse kerklied ‘Wonen overal …’. Huub Oosterhuis laat de tekst van dit korte blije lied eindigen met de woorden ‘mensen veel geluk’. Daar gaat het om bij wonen, dat je je thuis voelt in je woning, dat je je daar gelukkig voelt. Dat je hart daar is. Dan maakt het niet uit of de woning groot of klein is, gehuurd of gekocht, of je alleen woont of met anderen samen.

Ik ben blij en dankbaar dat ik overal kan wonen. Ik voel me op veel plekken en bij veel mensen thuis. Niet als een zwerver, eerder als een ‘ambulante monnik’. Ik ga liever op reis dan dat ik vastgekluisterd zit aan een huis. Ik dank de vele mensen die mij gastvrij bij hen thuis ontvangen hebben. Graag heet ik jullie, dierbare vrienden en familie, welkom bij mij thuis. Verblijd mij met een bezoek. Wel even checken of ik thuis ben ;)

23-04-2018